1152 Budapest XV, Palotás tér 1. sz.

+36-30/945-0478

Dr Sváb János Életmű Díjasok

Dr Sváb János professzor hálálának második évfordulóján a Magyar Felvonó Szövetség a XVII. Felvonó konferencia keretében életmű díjakat adott át azoknak, akik élet pályájuk alatt mind teljesítményükkel, mind emberi tulajdonságukkal kiemelkedőt nyújtottak.
Dr Sávb János Életmű díjban részesült:

Félix de Crouy-Chanel

Nagy megtiszteltetés és öröm valamennyiünk számára, ha vele lehetünk. Sajnos az utóbbi időkben egyre ritkább ez az alkalom, hiszen Félix a 80. évéhez közeledik és egyre nehezebben mozdul ki otthonról.
Korábban rendszeres résztvevője volt a felvonós szemináriumoknak, konferenciáknak.
Ki is ő tulajdonképpen? Egy nagyon inteligens, sok nyelvet beszélő világ polgár, de egyben egy nagy magyar is. Francia országban él, családjának egyik ága, a felesége is francia. Ősei - a történelemkutatók szerint- az Árpád-házi királyokig vezethetők vissza. Középiskolai tanulmányait Pannonhalmán, a bencés gimnáziumban végezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta. 1956 bele szólt az ő életébe is, amikor is az ország elhagyására kényszerült. Francia országban rövid idő után a francia Otis-nál tervező, majd később műszaki igazgató lett. Meghatározó szerepet töltött be a felvonó műszaki szabályozásban, mint a CEN és ISO bizottságokba delegált szakértő.
Magyar kapcsolatait is folyamatosan fenntartotta a hazai felvonós szakemberekkel, lehetőségeinek határán belül igyekezett tudását ismereteit megosztani, a magyar felvonós szakma képviselőit a nemzetközi szabványosítási munkába bekapcsolni. Jó magam az 1970’ –es években az első hazai nemzetközi felvonós konferencián találkoztam vele első alkalommal, amikor is egy előadás keretében beszélt a megjelenteknek tervezési, felvonó kiválasztási kérdésekről.
Azt hiszem valamennyien, akik ismerjük őt, tanúsíthatjuk, hogy nála szerényebb ember kevés van, de segítő készsége, magyarsághoz való elkötelezett kötődése is példaként említendő.
Mindig jó vele találkozni és a társaságában lenni, sajnálom hogy most személyesen nem lehet itt, amikor a Dr Sváb János Életmű Díj átadásával szeretnénk neki megköszönni mindazt a segítséget, amit tőle kaptunk.
Kívánunk jó egészséget neki, és azt hogy kapcsolatunkat még hosszú ideig ápolhassuk.
Gratulálunk!

Balatonszemes, 2009.június 4.
Apatini Kornél
Elnök
Magyar Felvonó Szövetség

Dr Ásványi József

Bármily hihetetlen, a közelmúltban ünnepelhette 70. születésnapját.
Életpályáját tanulmányozva, egy nagyon hűséges típusként jellemezhető. 1964 óta gyakorlatilag ugyanannál az intézetnél dolgozik, mint oktató. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán szerzett diplomájának megszerzését követően a Pécsi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum volt a munkahelye, majd ez az intézmény adott otthont a későbbi Pollack Mihály Műszaki Főiskolának, ahol a mai napig is oktatja a leendő műszaki értelmiséget.
1970-től került kapcsolatba a felvonós szakmával, a főiskola Pécsre költözése után nagy lelkesedéssel szedte össze mind azokat az ismereteket, melyekre a felvonós üzemmérnök képzéshez szüksége volt. Nem csak elméletben, de gyakorlatban is elismert szakembernek számít. 1976-ban az ÉVM szervezésében a felvonószakértői képesítést, majd néhány évvel később a vezetőtervezői jogosítványt is szerzett.
1984-ben megvédte egyetemi doktori disszertációját, melynek témája a felvonók forgalmi képességeinek meghatározására kialakított elméletek elemzése volt.

A főiskolán (ma Pécsi Tudomány Egyetem) az elektrotechnika, a villamos gépek- és mérések mellett a felvonók szerkezetét és üzemét, valamint a felvonóvezérléseket oktatta. Az általa oktatott tárgyakból számos jegyzet és publikáció igazolja magas szakmai felkészültségét.
Nagyon szép karriert tudhat magáénak: oktatói tevékenysége mellett magas szintű vezető munkát is ellátott: volt oktatási főigazgató helyettes, intézetigazgató, két cikluson át a PMMF főigazgatója.
Kapcsolata a felvonós szakma képviselőivel –beosztástól függetlenül- mindig szoros és közvetlen volt. Szívesen vett részt szakmai vitákon, rendezvényeken, így a felvonós munkabizottság éves rendszeres rendezvényein. Nem ritkán kísérte el hallgatóit a részükre szervezett gyár és munkahely látogatásokra. A záró dolgozatok téma választásánál, a konzulensek felkérésénél jól érvényesítette széles szakmai kapcsolatrendszerét. A hallgatók záró vizsgáira a szakma képviselőit rendszeresen meghívta, ezzel is élővé téve az iskola és a vállalatok kapcsolatát.
Nem túlzás azt kijelenteni, hogy Ásványi tanár úrnak elévülhetetlen a szerepe abban, hogy a felvonós szakma az elmúlt 40 évben nagyszámú, jól képzett felsőfokú szakembert kapott, akik nagy része ma már meghatározó alakja kis szakmai közösségünknek.

Felsőfokú angol tudása segítette abban, hogy az iskola nemzetközi kapcsolat rendszerét gyarapítsa, ezzel nem csak tapasztalatok átvételére nyílt lehetőség, de számos tanár és hallgató vehetett részt különböző csereprogramokban.

Jó magam nagyon büszke vagyok arra, és köszönöm, hogy Dr Ásványi József alapításától az elmúlt évig a Magyar Felvonó Szövetség elnökségének tagjaként is önzetlen munkájával segítette a szövetségünk céljai megvalósítását.
Eddigi munkásságát számos kitüntetés is jelzi, melyek közül kiemelkedik Pécs város tudományos díja és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje.
Talán ezek a szép elismerések nem fogyják elhalványítani a felvonós szakma által oda ítélt Dr Sváb János Életmű Díjat.
Gratulálunk!
Balatonszemes, 2009-06-04.
Apatini Kornél
elnök
Magyar Felvonó Szövetség

Dr Makovsky Géza


A közel múltban ünnepelte 70. születésnapját. Sokunknak nehéz ezt elhinni, hiszen fiatalon ismerkedtünk meg.
A gimnáziumi tanulmányai után műszerésznek készült. A szakmunkás oklevél megszerzése után felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyatemre-re, ahol gépgyártás technológiát tanult. Géza 1960-ban került a felvonó szakmába, mint tervező kezdte tevékenységét a Felvonószerelő Vállalat Síp utcai telepén részmunkaidős egyetemistaként. Az egyetem befejezése után, 1963-ban lépett be a Felvonószerelő Vállalathoz. A tervezés különböző területén dolgozott: telepítéstervező, gyártmánytervező, gyártástechnológusi feladatokat látott el.

A felvonó minden tekintetben érdekelte. Így nagy figyelmet szentelt a felvonók forgalom számításának elemzésére, a felvonók kiválasztására. Közelebbi ismeretségünk is arra az időre datálódik, amikor a BME Gazdasági Mérnöki Karán második diplomáján dolgozott Sváb professzor úr pártfogásában. Mivel a diplomatervem – valószínűleg nem véletlenül – hasonló, felvonós témáról szólt, kézenfekvő volt, hogy segítségét igénybe vegyem, és ő önzetlenül támogatott, bár nem őt jelölték konzulensemnek. Az első közös projektünk sikeresnek volt mondható. Gézát akkoriban nem csak én boldogítottam, hanem Némethy Zoltánnak és Németh Lászlónak is konzulense volt. Természetesen számos hasonló helyzetben lévő ifjabb kolléga is felkereste hasonló célból. Szeretett - és azt hiszem még ma is szeret - fiatalok között lenni, szeretett oktatni. Hosszú időn keresztül külső óraadóként tanított a Műszaki Egyetem Gépgyártás technológiai tanszékén.

A felvonószerelés is nagyon érdekelte, együtt dolgoztunk néhány szerelésfejlesztési projekten, a lakótelepi ciklikus szerelések fejlesztésén. Olyan kollégának ismertem meg, akihez mindig mehettünk gondolatainkkal, kérdéseinkkel, rá mindig számíthattunk.
Részben német tudásának is köszönhetően ő volt az első vezető, aki hosszabb ideig Ausztriában vezényelte a magyar felvonószerelők munkáját a ’70-es években. A Gép- és Felvonószerelő Vállalatnál a Minőségellenőrzést és garanciális tevékenység irányítását végezte, amikor a Felvonójavító Vállalathoz (Budapestlift) hívták, ahol először a karbantartási osztály irányításával szép sikereket ért el, később a vállalat tervezését irányította, majd műszaki igazgatója lett e nagy, ötezer felvonó karbantartását ellátó és évi 2-300 db körüli új felvonót gyártó vállaltnak. Szívügyének tekintette a műszaki fejlesztés felgyorsítását, ennek egyik eredménye volt a 80’-as években a lapos-tűzött kötél alkalmazása felvonóknál. (Ma már mondhatjuk, hogy a világ is rájött ennek előnyeire, csupán 30 évvel később!).

1994-ben pályáját a Schindler Hungáriánál folytatta, mint műszaki igazgató, ahol nyugdíjazását követően is számítottak az elmúlt év végéig munkájára. Sok szép siker mellett kiemelném az ISO szerinti minőség irányítási rendszer bevezetését és fejlesztését, melyben valamennyi hazai felvonós céget megelőztek.
Alapítója volt a MEE Felvonó Munkabizottságnak, ahova többek között engem is ő vitt magával és önzetlenül menedzselte kezdeti lépéseimet. Azt hiszem többen vagyunk, akik sokat köszönhetünk neki.

Inteligens, tájékozott és őszinte ember, véleményét soha nem titkolja el. A hazai felvonós szakma fejlesztését a mai napig küldetéseként fogja fel. Ennek köszönhető, hogy az első hívó szóra jött és segített a Magyar Felvonó Szövetség megalapításában, és a mai napig rendszerességgel vesz részt az elnökség munkájában, mint az ellenőrző bizottság elnöke.
Köszönjük Géza valamennyien mindazt , ami Töled kaptunk és remélem még sokáig számíthatunk Rád.

Gratulálunk a méltán kiérdemelt Életmű Díjhoz!

Balatonszemes, 2009-06-04.

Apatini Kornél
elnök
Magyar Felvonó Szövetség