1152 Budapest XV, Palotás tér 1. sz.

+36-30/945-0478

A Felvonó munkabizottság meglátogatta a Sematic Hungária nyiregyházi gyárát


A márciusi MUBI ülés helyszíne az elmúlt évben elkészült Sematic Hungária korszerű gyára volt Nyíregyházán. Vendéglátónk Kováts Attila ügyvezető igazgató és munkatársai Sztanek László eladási manager, valamint Jaczkó Tibor
termelési manager voltak.
A 10 ezer négyzetméteres, impozáns ipari létesítmény közel az M3-as autópályához, a Debrecen irányába eső ipari parkban épült. A beruházás megvalósítási költsége meghaladta a kettő milliárd forintot. Tulajdonosa 100%-ban a Sematic Italy.
A gyár látogatás az ügyvezető igazgató rövid üdvözlésével indult, majd Sztanek László egy látványos prezentációban mutatta be a Sematic fejlődését 1959-től, a Francesco Zappa által alapított vállalkozás időpontjától napjainkig. Az alapító korai halálát követően a vállaltcsoportot fiai (Paulo, Roberto, Emilio) nemzetközi céggé alakították át. A vállalat csoportnak jelenleg 10 vállalat a tagja Európától az USA-n keresztül Ázsiáig. Termékeik közül a legjelentősebbek az ajtók és a fülkék, de egyéb komponenseket, sőt komplett felvonókat is forgalmaznak.

A Sematic Hungáriát 2000-ben alapították. Első időben, mint kereskedelmi képviselet működött, később egyre meghatározóbb szerepet töltött be a hazai felvonó gyártáshoz szükséges ajtók szállításában.
A közel múltban átadott új gyárat Jaczkó Tibor mutatta be. Tájékoztatójából kitűnt, hogy a gyár kapacitása 20 ezer db ajtó/év. Ezen felül tervezik fülkék gyártását is. A termelésben kb 20 nem fizakai és kb 35 fő fizikai dolgozó vesz részt. A gyár – a gazdasági válság hatását nagyon megérezve – éves kibocsátása mindössze 5000 db/év modernizációs célra kifejlesztett aknajtó. A kész termék több mint 95%-a exportra készül, de a gyárvezetés reményét fejezte ki, hogy a hazai igény a jövőben egyre jelentősebb lesz.

Az előadásokat követő gyárlátogatáson meggyőződtünk arról, hogy a legkorszerűbb automata gépeken, kiváló minőségben és szervezetten folyik a termelés, igaz pillanatnyilag csak egy műszakban és mind a terület, mind a géppark alacsony kihasználtsága mellett. Hasonló megállapításra jutottunk a tiszta és rendezett irodai és szociális helyiségek megtekintése után is.
Általános volt az a vélemény, hogy több évtized után ez az első, újonnan alapított jelentősebb hazai felvonó gyártó bázis, jó lenne, ha a napjaink válságát túlélve további fejlesztést hajthatna végre a Zappa család által irányított Sematic csoport Magyarországon.

Köszönetünket és gratulációnkat Kováts Attilának és kollégáinak egy kellemes ebédmeghívás alkalmával is kifejezhettük.

Apatini Kornél