1152 Budapest XV, Palotás tér 1. sz.

+36-30/945-0478

Hlatky Endre emlékére

Hlatky Endre – vagy, ahogy a Karon a legtöbben hívtuk – Bandi, 2017. június 27-én csendesen távozott közülünk. Nehéz elképzelni, hogy ez a mindig tevékeny, feladatait a maga és a mások által elvárható legmagasabb színvonalon ellátó kolléga nincs többé. Ahogy azt is nehéz volt elképzelni, hogy egyik napról a másikra eltűnt az életünkből. Hiába volt nyugdíjban 2012 óta, rendszeresen bejárt a Karra, számíthattunk rá a levelező képzések oktatásában és tervezési megbízások területén egyaránt. Egy éve derült ki, hogy komoly betegséggel küzd. Nagyon bíztunk a felépülésében, de a kór erősebbnek bizonyult.

Endre 1973-ban szerzett közlekedésmérnöki, 1980-ban pedig anyagmozgatási gép- és rendszertervező szakmérnök végzettséget a Budapesti Műszaki Egyetemen. A Pollack Mihály Műszaki Főiskola felvonós csoportjában 1978-ban kezdte meg oktatási tevékenységét. A villamosmérnöki szakon Felvonó szerkezete, Fizika és Pneumatika tárgyakat, a gépészmérnöki szakon pedig Anyagmozgatás és Logisztika tárgyakat oktatott. 1997 óta szervezte és koordinálta nyugdíjba vonulásáig a villamosmérnöki szak levelező képzését és utána is tevékenyen részt vállalt az oktatásban óraadóként.    

A Pécsi Tudományegyetemen a franciaországi CNAM intézményhálózat támogatásával indította be a Logisztikai Menedzser szakot, amelynek hosszú évekig tanfolyamszervezői feladatait is ellátta.  

Hlatky Endre a Pollack Expo Villamos és Műszaki Informatika szekciójának is egyik meghatározó szervezője volt. Szakmai, közéleti tevékenységében is éppen olyan megbízható munkát végzett, mint az oktatás terén. Felvonószakértőként tagja volt a Magyar Mérnöki Kamara Anyagmozgatógép, Építőgép és Felvonó tagozat Minősítő és Felvonó Bizottságainak.

Hosszasan sorolhatnánk felvonószakértői és egyéb szakmai munkáit, de a felsorolás – bármilyen hosszú is – nem adja vissza azt az képet, amit vele kapcsolatban őrzünk. Endre jelenléte bármilyen területen garancia volt a legjobb minőségű munkavégzésre. 

Soha nem emelte fel a hangját, soha nem volt ingerült. Ha a szokásosnál is kevesebbet beszélt és eltűnt szelíd arcáról a mosoly, akkor tudtuk, hogy már nagyon fáradt. Endrét mindenki nagyon szerette, könnyű volt vele együtt dolgozni, mert képes volt minden helyzetben a kollégák érdekeit előtérbe helyezni a saját érdekei elé. Mindegyikünk őriz róla egy kedves emléket. Óracserék, pályázati munkák, Pollack Expo standok beosztása, vendégek fogadása, kollégák hazaszállítása kapcsán gyakran mondtuk: „Majd megkérjük a Bandit!” És Ő mindig vállalta a feladatot, legtöbbször kérés nélkül is. Biztos pont volt az életünkben! 

Kiváló és megbecsült mérnök kolléga volt. Alapító tagja volt  a Magyar Mérnöki Kamara Anyagmozgatógép, Építőgép és Felvonó Tagozatának. Háromszori újraválasztással, részt vett a Tagozat Szakmai Minősítő Bizottsága minősítési tevékenységében. Tagja volt az Elektrotechnikai Egyesület Felvonós munkabizottságának és a Magyar Felvonó Szövetség biztonságtechnikai műszaki bizottságának is.

A MMK vezető tervezői jogosultsága alapján számtalan emelőgép, ill. elsősorban különféle felvonók tervezése (PTE Rektori Hivatal, PTE Science Building, számos középület, kórház, bíróság, kollégium, ipari létesítmény, egyéb közösségi és magánberuházás) fűződik a nevéhez. Felelős műszaki vezetői és szakértői munkákat is végzett.

A Baranya Megyei Mérnöki Kanara 2015-ben az „Év Mérnöke” címmel ismerte el kiváló szakmai tevékenységét.

Elment egy kolléga, egy nagyszerű mérnök, egy lelkiismeretes oktató, egy megbízható barát.

Soha nem fogjuk elfelejteni Őt!

 

   PTE Műszaki és Informatikai Kar                        Baranya Megyei Mérnöki Kamara     

 

                                                Magyar Felvonó Szövetség